Dierenartsencentrum De Bosberg 016/567.141

Dermatologie

Huidproblemen bij onze huisdieren

Dermatologie

Huidproblemen bij onze huisdieren

Huidziekten kunnen bij je huisdier heel wat ongemak veroorzaken. Verschillende huidziekten kunnen er gelijkaardig uitzien. Omdat ze elk een eigen aanpak en behandeling vragen, is het belangrijk om uit te zoeken om welke aandoening het gaat. In onze praktijk neemt vooral dierenarts Patricia Optiels de huidpatiënten voor haar rekening.

Zij heeft een bijzondere interesse in dermatologie en is ook lid van de Werkgroep Dermatologie.
Ze volgde van 2006 tot 2008 de modules dermatologie I, II en III aan de ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies). Verder volgde ze meerdere cytologie opleidingen, waaronder een tweedaagse Advanced Cytology Course for the Veterinary Dermatologist in Boedapest in 2019.

Hoe pakken we een huidprobleem aan in onze praktijk?

We starten altijd met het overlopen van de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Als het probleem al lang bezig is, wordt voor een eerste consultatie minstens één uur voorzien. Daarna wordt het dier onderzocht en wordt een diagnostisch stappenplan opgesteld. Er worden altijd stalen genomen van de huidletsels, deze stalen worden tijdens de consultatie onder de microscoop beoordeeld.

Soms zijn bijkomende testen nodig om tot een diagnose te komen, denk maar aan bloedonderzoeken, allergietesten of bioptnames. Ook deze kunnen in onze praktijk worden uitgevoerd.

Zodra de testresultaten gekend zijn, wordt een behandeling ingesteld. Nadien worden er controles ingepland om te kijken of de huidletsels mooi genezen. Hoe vaak en met welke tussenperiodes een patiënt dient langs te komen voor opvolging, zal afhangen van het type aandoening en van het herstel van de patiënt.