Je bent de trotse eigenaar van een konijn? Bij deze een aantal tips om je huisdier in optimale conditie te houden.
Voeding en drank
Het konijn is een planteneter of herbivoor. Konijnen hebben een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en hebben heel veel ruwe vezels nodig om hun darmflora in evenwicht te houden. Ruwe vezels vind je onvoldoende in de meeste commerciële korrelvoedingen. Vul die voedingen dus zeker aan met hooi en vers groen. Zo vermindert het risico op spijsverteringsstoornissen en voorkom je de vorming van haarballen in de maag. Een vezelrijke voeding zorgt er bovendien voor dat de tandjes voldoende afslijten, iets wat heel belangrijk is aangezien de tanden van een konijn levenslang blijven doorgroeien. Bij konijnen die eerder weinig beweging hebben en binnenshuis gehouden worden, is het bovendien beter om de hoeveelheid korrels wat te beperken en extra groenten en hooi te voorzien om overgewicht te vermijden. Wij raden dus aan om vooral hooi en groenvoer te voederen en de hoeveelheid korrelvoeding te beperken.
Een ontbijtje met korrelvoeding kan dus, de rest van de dag geef je je konijntje best alleen groenvoer en hooi te eten. Indien je toch korrelvoeding geeft, kies dan een voeding met een voldoende hoog ruwe vezelgehalte (+/- 19%) en kies een voeding waar geen zaden, maïs of cornflakes inzitten. Deze ingrediënten zijn niet geschikt als konijnenvoeding.
Het is beter om van verschillende groenten kleine hoeveelheden te geven dan van één groente een grote hoeveelheid. Let op met het geven van sla: enkele blaadjes kunnen geen kwaad, van grote hoeveelheden sla kan je konijntje wel diarree krijgen.
Pas ook op met het voederen van brood: brood bevat veel koolhydraten en kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Zorg ervoor dat je konijn steeds groenvoer en hooi ter beschikking heeft. Een onderbreking van de voedselstroom kan de darmflora gaan verstoren.
Konijnen knabbelen graag aan takjes. Takjes van appelbomen of wilg zijn hiervoor geschikt. Drinkwater geef je best via drinknippels of in stenen bakjes. Zorg ervoor dat het konijn altijd vers en proper water ter beschikking heeft.
Hieronder volgt een lijstje met groenvoer dat je aan een konijn te eten mag geven.
Kruiden: paardenbloem, boerenwormkruid, zuring, zevenblad, brandnetel, weegbree, klein hoefblad, Dovenetel, kamille, herderstasje, duizendknoop, duizendblad, klaver, gras en hooi
Fruit en groenten: bloemkool, broccoli, rabarber, witte kool, bieten, groene kool, appel, andijvie, savooikool, spruitjes, wortelen, witloof, spinazie, peterselie, venkel
Bladeren en takken van bomen en struiken: framboos, appel, braam, peer, linde, haagbeuk, hazelnoot